Какво е кефир? Това е ферментирала млечна напитка, идваща от обитаващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след заквасване на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или по-известната Тибетска гъба. Тибетските зърна имат формата на малки розички от карфиол и са комбинация от полезни бактерии и дрожди в съчетание от протеини, липиди и захари.
В днешни дни кефирът се възражда и отново добива популярност. Новите изследвания сочат, че ползата на тази напитка и пробиотиците, които съдържа са полезни за организма. Тибетската гъба не може да бъде купена или произвеждана, тя трябва да се дари от друг любител на кефира. Докато гъбата ферментира, тя уголемява размерите си двойно или тройно за седмица.
Как се прави кефир? Поставете Тибетската гъба в неметален предмет и сипете мляко – около ? от обема на съда. Затворете съда, за да не влиза въздух и го поставете на скрито от пряката слънчева светлина място, при температура от 18-28 градуса. След едно денонощие гъбата ще е ферментирала и ще е готова за консумация.
Изсипете сместа през груба, но неметална цедка и изпийте. Хубаво е кефирът да се пие или преди лягане, или сутрин, преди закуска. При различните млека има различен вкус. Има мнения, че Тибетската гъба първо трябва да свикне с теб и околната среда и тогава започва да дава от лековитите си качества.
Напитката се пие 20 дни, след което се почива 10. Ако се чувствате добре, можете да го приемате всеки ден.
Лечебни ползи – кефирът е много полезен за червата и отделителната система, лекува някои алергии, регулира имунната система и кръвното налягане. Има положително въздействие върху сърцето и кръвта, регулира храносмилането, намалява безпокойство и депресия. Повишава енергията.
Тибетската гъба се препоръчва и на болните от алкохолизъм, защото напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболявания, причинени от злоупотреба с алкохол.
Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа триптофан (незаменима аминокиселина с известен ефект върху нервната система), калций и магнезий, фософор, витамин В1, В12 и витамин К, фолиева и пантотенова киселина, както и други полезни за доброто здраве съставки.
Кефирът е балансирана и полезна храна, изключително добра за функционирането на имунната система. Заради тези й невероятни качества се използва за облекчаването на пациенти, страдащи от СПИН.
Също така тибетската гъба намалява апетита към нездравословните храни и е незаменим в менюто на всяка диета и здравословно хранене.