Лекари алармират: Смъртоносен арабски грип може да залее страната ни

Наши доктори са в паника от опасен арабски грип, който може да бъде внесен у нас чрез бежанците. Става въпрос за новия средноизточен респираторен синдром, при който смъртността е изключително висока.
"На българските лекари тази болест ни е напълно непозната. Затова сме силно притеснени от възможността в страната ни да пристигнат носители на корона вируса, който я причинява", заяви проф. Камен Плочев, началник на Инфекциозна клиника във ВМА, цитиран от "Телеграф". 
Заболяването се разпространява по въздушно-капков път и наподобява състоянието на грип, но води до пневмонии и тежки усложнения за организма. Не е изключено с бежанците да дойдат и хора, болни от малария, туберколоза, морбили и диария. Особено опасно е, че може да бъде внесен детски паралич, предупреди проф. Плочев по време на Осмата национална конференция по инфекциозни болести в курорта Златни пясъци. Според него заразите, които ни заплашват с бежанската вълна могат да се разделят в три групи - дихателни инфекции, на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени с багажа.