Над 2 милиарда души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска.Това съобщи на БТА Васил Зографов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД - единственото държавно предприятие в млечния бранш.
Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни.Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас, твърди Зографов.Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, разкрива специалистът.По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус (българска пръчица), открит от д-р Стамен Григоров, и термофилният стрептокок.
На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, според микробиолози.По техни данни във вида, в който се прави киселото мляко, микроорганизмите имат наситеност 10 на девета степен на грам продукт.